Det går mot varmere tider, og våren er i full anmarsj. Med sommeren i sikte, er det snart på tide å skifte til sommerdekk. 

 

Når er fristen for å ta av piggdekkene?
Fristen for å ta av piggdekk er fra første mandag etter 2. påskedagDet er ingen frister knyttet til bruken av piggfrie vinterdekk, men av sikkerhetsmessige årsaker anbefaler vi alltid å bruke vinterdekk kun i vinterhalvåret!

 

Hva er kravet til mønsterdybde?
Mønsterdybden på nye sommerdekk er ca 8-9 mm. Minimumskravet til mønsterdybden på sommerdekk i Norge er 1,6 mm. Vi anbefaler å bytte sommerdekkene ved ca 3 mm mønsterdybde.
Nye vinterdekk har ca 8-10 mm mønsterdybde. For vinterdekk er minimumskravet på dekkene, både pigg og piggfrie, 3 mm. Vi anbefaler å bytte vinterdekkene ved ca 4 mm mønsterdybde.

 

Når er bør dekkene byttes?
Ved å bruke en dybdemåler kan du enkelt måle mønsterdybden. Pass på at du måler der dekket er mest slitt. Dekket skal være jevnt slitt over hele slitebanen. Er dekket ujevnt slitt kan det type på enten feil lufttrykk eller feil i bilens hjulgeometri. Det kan da være behov for en kontroll og oppjustering av hjulvinklene. Alderen på dekket er viktig. Dekkene blir dårligere med tiden, og bør byttes etter høst 6-7 år. Alle dekk er datomerket. Se også etter skader, punkteringer eller rifter. Er dekket skadet, bør det undersøkes av en ekspert.

Ta gjerne kontakt med oss dersom du er usikker, så sjekker vi dekkenes tilstand for deg.

 

Hva er fordelen med dekkhotell?

 Auto 8-8 tilbyr dekkhotell hos alle våre butikker. Hvilke fordeler gir egentlig dette?

·         Dekkene blir trygt lagret på et av våre dekkhotell

·         Vi kontrollerer TPMS sensorene og gjennomfører nødvendig kalibrering

·         Vi kontrollerer mønsterdybde og dekkenes tilstend

·         Vi kontrollerer lufttrykk

·         Du får beskjed i god tid før hjulskift om dekkene er skadet eller slitt

·         Du får rengjorte dekk og felger før hver sesongskift

·         Hjulskift blir utført av fagpersoner

 

Andre tips om dekk:

Sjekk mønsterdybden i dekkene dine jevnlig.
Slitte og glatte dekk gjør at du lett kan skli ut av veien, eller ikke klare å stoppe i tide dersom noe skulle skje. For å unngå overraskelser bør du sjekke mønsterdybden på dekkene dine jevnlig. Dette gjøres ved å måle dybden mellom mønsteret i dekkets slitebane som er midt på dekket. Mål alltid der det er mest nedslitt.

 

Lagre dekkene riktig for å bevare dekkets egenskaper og levetid.
Dekk skal helst stå mørkt, svalt og tørt. Dersom man ikke har tilpassede reoler anbefales det at komplette hjul lagres liggende, -stablet oppå hverandre. Eventuelt kan de henges opp, men pass da på at felgen ikke skades. Dekkhotell hos Auto 8-8 er en god måte å sikre optimal oppbevaring på.

 

Husk ettertrekking.
Ikke mist hjulene i fart. Ettertrekk mutterne/boltene på hjulene etter ca. 50 km kjøring. Du kan gjøre dette hjemme med riktig moment, som du finner informasjon om i instruksjonsboken, eller du kan kontakte ditt Auto 8-8 verksted

 

Rengjøring av dekk og felger.
Rengjør både dekk og felger før de legges bort for sesongen. Dekk bør ikke vaskes med petroleumsbaserte produkter, men med vanlig bilshampoo. Belegg av fastbrent bremsestøv bør fjernes med spesialprodukter for dette. Skyll godt av felg og dekk etter vask for å fjerne alle rester av såpe og eventuelle kjemikalier.

 

Bytte av dekk på firhjulsdrevne biler.
Ved bytte av dekk på firehjulsdrevne biler bør man være oppmerksom på at visse typer firehjulstrekk er svært ømfintlig for ulikheter i rullediameteren. Bytter man kun to dekk kan dette skade drivverket på bilen, med svært store kostnader som resultat. Er du usikker på hvilken type firehjulstrekk du har anbefales det å skifte alle fire dekk samtidig.

 

Viktig med riktig lufttrykk.
Riktig lufttrykk er avgjørende for dekkenes levetid og bilens kjøreegenskaper. I tillegg har det stor betydning for bilens drivstofforbruk, noe som igjen påvirker det totale CO2 utslippet. Følg informasjonen i bilens instruksjonsbok, og husk å regulere lufttrykket når dere drar ut på tur med fullastet bil.

 

Bevar piggene til piggdekkene dine lengst mulig.
Ikke kryssbytt piggdekk. Fest gjerne en lapp på dekkene som sier hvilken side hvert enkelt dekk har vært festet på når du skal legge de bort. Eks. «Høyre, fremre hjul» Setter du på piggdekkene annerledes siden sist sesong blir piggene tvunget til å jobbe motsatt vei og piggene kan løsne raskere.

 

Innkjøring av dekk er viktig uansett type.
Uansett type dekk, pigg, piggfritt, nytt eller gammelt, er det viktig for et optimalt veigrep å kjøre inn dekkene for hver gang de settes på bilen. Dekkets gummistruktur må mykes opp da det er stivt etter å ikke ha vært i bruk. Nye dekk kan ha et belegg av silikon etter produksjonen. Dette er viktig å få slitt vekk. Kjører man MC er det helt vitalt at man er forsiktig de første milene!